The plan creates a place that is at once porous and buffered. Although easy access to the pathways and buildings of the residential community will be partially restricted and vehicles will be highly controlled, the design left open the possibility for movement across the site for people on foot. This is a place at once too large and too urban to completely restrict outsiders and major means of pedestrian circulation across the site have been established.

However, because of the preponderance of unsympathetic uses currently on the periphery, a green filter all the way around the site, engaging the existing canal on the east and providing wide swaths of planting as visual, physical, and acoustic barriers on other sides has been created. To the north and south, it is suggested that commercial, recreational, public and green uses be emphasized.

The studio also proposed an architecture that is hoped will make this site not simply a beautiful, practical, and enjoyable place but a true design landmark. The buildings we have proposed are dramatic and highly variegated in size and individual texture, a range that will give this place an authentically urban feel. In the chance of further development of this project, it will be pursued additional strategies for creating variety and difference, including subtle modulations of texture and shape to conduce a sense of neighborhood and individuality within the larger project as well as a very careful regime of landscaping and the addition of community, commercial, recreational, artistic, and other exceptional elements.

Credits: Michael Sorkin,
Makoto Okazaki, Luoyi Yin, Yanqing Sun
The Michael Sorkin Studio has, for over thirty years, been devoted to both practical and theoretical projects at all scales with a special interest in the city and in green architecture. Recent projects including planning and design for a highly sustainable 5000-unit community in Penang, Malaysia, master planning for Hamburg, Viesselhoevede, Leipzig, and Schwerin, Germany, planning for a Palestinian capital in East Jerusalem, campus planning at the University of Chicago and CCNY, studies of the Manhattan and Brooklyn waterfronts, housing and community design in Far Rockaway, Vienna, Miami, and Mangalore, urban design for the Zha Bei district of Shanghai and a seafront town on the Black Sea in Turkey. The Studio is the receipient of numerous awards.

Share/Bookmark Read More..

Clarke Quay Singapore, by Sparch

Sparch’s first major project in Asia, is a dramatic redevelopment of the riverfront district of Clarke Quay in Singapore, and is succeeding in drawing tourists and locals back to the historic waterfront. Developed by CapitaLand, the SGD 88 million mixed-use scheme, has been designed to increase commercial and leisure activities, giving the riverfront area a new identity positioning Clarke Quay as a vibrant and attractive destination.

Crucial to the success of the project has been the architects ingenious moderation of the site’s micro climate through the design of distinctive and sophisticated shading and cooling systems that provide the quayside and streets with tremendous visual interest and sustainable environment.
From its European beginnings, the studio has expanded rapidly into international and emerging markets over the last 10 years.
Following the success of recent major built projects in, Singapore and China, Sparch is now delivering a diverse range of exciting landmark projects across Asia, each seeking to build on the studio's reputation for delivering exceptional and sustainable design solutions.
From its studios in Abu Dhabi, Beijing, Malaysia, Shanghai and Singapore, Sparch has gained worldwide recognition for originality and rich expression, through the delivery of distinctive and critically acclaimed architecture.

Share/Bookmark Read More..

Gatica House, by Assadi & Pulido

This house was developed having in mind the need to relate two domestic areas; one for a steady marriage couple and the other for their visiting three children with their own families. As well the house explains in to main areas, the first one is developed in a single line compound by the access, dinning room, kitchen, common areas and the master bedroom; understood as the “main house”. The second –that shouldn’t stay separate from the last one but keeping its own individuality-  its  developed as an expanding area, literally inserted in the main volume, used normally at weekends.

The house, though its size, works only in one line (axis) in the regular week and grows according to the guests on weekends.  
A aesthetics of the previous, suggested from the use - or why not to say it, from the program - it was the idea of a longitudinal volumetry composed by a thin sheet inside whose(which) principal fold has inserted a luck of cluster that will be recognized both from the exterior and from the interior of the housing as an absolutely imported element.
The predominating materials are metallic structure and glass.

Assadi & Pulido was informally established in 1999, and dully established in 2006 with Felipe Assadi and Francisca Pulido as its principal partners.  The office has developed projects mainly in Chile, with some participation in Puerto Rico, Venezuela, Peru, USA and Italy. Additionally other three architects and two students in the practical instruction stage are part of the studio

Share/Bookmark Read More..

YN-13 HOUSE, By Morris Sato Studio

The approximately 6000 sq. ft house in three structures was conceived as a buoyant mass. The main house's biased cut of its pitched roof and protruding corners underscore the primary views to the landscape. The overall monolithic expression and material detailing of the house lend an aura of permanence and temporality within the site. Inspired by historic buildings of Kyoto and Kanazawa, Japan, the bleached vertical battens and cedar siding of the main and ancillary volumes' of the guesthouse and garage merge with the terne-coated stainless steel roofing to form a unified textured appearance between the walls and the roof.

 In the interior, the minimally partitioned first level allows for an uninterrupted diagonal flow of loft-like space and the expansive glazing at the corners connecting indoor and outdoor activities. The second level's bedrooms are punctured with a series of openings and terraces providing light and views. A large interior void joins the two floors in a continuous convection of air ventilating the interior. The void additionally serves as a spatial inversion of light at the inner most point in the volume and as a counterpoint to fireplace and masonry chimney tower on the exterior. The single-storied guest wing and garage buildings define an enclosed courtyard space for the swimming pool, gardens and views to the ocean beyond.
 The architecture of the Morris Sato Studio is filled with light and sound. In designing for a world, which is already full, Morris and Sato pursue definitions of beauty and utility as equally sustainable human amenities. Their multidisciplinary work explores scales and boundaries between architecture, urbanism, art, and design and has been built and exhibited in North America, Europe, and Asia .

Share/Bookmark Read More..

"GREEN TOWERS" - DEUTSCHE BANK, By Bellini Architects

Corporate Headquarters becomes a "Green Building": through innovative and pioneering measures, the implementation of ecological sustainability criteria will be combined with the creation of a state-of-the-art working environment.

Deutsche Bank is in the process of modernizing and renovating its company headquarters, the two towers in Frankfurt am Main. The goal is to create an ecologically sustainable office building - with a remedial design setting world-wide standards. With the remediation of our headquarters we want to make an active contribution to climate protection.

 The greatest refurbishment of a building undertaken in Europe will create one of the most eco-friendly high-rise buildings in the world – the headquarters of Deutsche Bank in Frankfurt.

Here some data that demomstrate “Greentowers” – innovative sustainability:

  • 98% of the materials recycled
  • 55% savings in electricity
  • 74% savings in water
  • “Leadership in Energy and Environmental Design”, LEED certification
  • 67% savings in heating and cooling energy
  • 89%* reduction in CO2 emissions
  • 20% greater space efficiency
Reliable and efficient technologies are used and optimally integrated for the renovation of the Taunusanlage property. Several technical systems have been optimized, redeveloped or newly developed for the Greentowers project. In our use of water, we are installing the world’s most advanced flushing technology. The optimized heating and cooling ceiling system is equipped with newly developed radiant elements for the thermal activation of the building’s mass – resulting in a 20% higher thermal output than conventional systems.

The windows opening parallel to the façade are equipped with motorized scissor hinges – making it possible to have natural ventilation even at wind speeds of up to 180 km/h.

The tubular lights especially designed for the office floors are equipped with high-tech prism technology – achieving a light output of 86%.
The use of a newly developed, intelligent room booking tool will improve user convenience for the selection and booking of conference rooms – to nearly double room occupancy rates. The GreenGain® toilets fixtures have a highly efficient flushing technology – using 30 percent less water than comparable modern systems.

Design Team
Mario Bellini, Giulio Castegini , Giorgio Origlia

Manuel Hoff, Lucas Corato, Alessandro Zufferli, Luca Bosetti, Camilla Galli

Technical Architect: gmp von Gerkan, Marg und Partner, Project Management: Drees & Sommer Frankfurt GmbH, Structural Engineering: S.A.N. Stöffler Abraham Neujahr GmbHStructural Engineering: S.A.N. Stöffler Abraham Neujahr GmbH, Structural Engineering „Sphere“: B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH, Lighting Design: ag Licht , Energy and Climatology Concept: PB Berchtold Ing. Büro, Mechanical Services: Ebert-Ingenieure GmbH, Landscape Architect: kiparlandschaftsarchitekten GbR, Information Design: unit-design GmbH, General Contractor: ARGE Lindner/ Imtech

Share/Bookmark Read More..

CITÉ DE L'OCÉAN ET DU SURF, by Steven Holl Architects

The Cité de l'Océan et du Surf Museum intends to raise awareness of oceanic issues and explore educational and scientific aspects of the surf and sea and their role upon our leisure, science, and ecology. The project is comprised of a museum building, exhibition areas, and a plaza, within a larger master plan. The building form derives from the spatial concept "under the sky"/"under the sea". A concave "under the sky" shape creates a central gathering plaza, open to sky and sea, with the horizon in the distance. The convex structural ceiling forms the "under the sea" exhibition spaces. This concept generates a unique profile and form for the building, and through its insertion and efficient site utilization, the project integrates seamlessly into the surrounding landscape.


– Steven Holl Architects
Solange Fabião, Steven Holl (design architect)
Rodolfo Dias (project architect)
Chris McVoy (project advisor)
Filipe Taboada (assistant project architect)
Francesco Bartolozzi, Christopher Brokaw, Cosimo Caggiula, Florence Guiraud, Richard Liu, Ernest Ng, Alessandro Orsini, Nelson Wilmotte, Ebbie Wisecarver, Lan Wu, Christina Yessios (project team)
– Rüssli Architekten
Justin Rüssli, Mimi Kueh, Stephan Bieri, Björn Zepnik (project team DD/CD)

associate architects
– Agence d'Architecture X.Leibar JM Seigneurin

structural consultant
– Betec & Vinci Construction Marseille

acoustical consultant
– AVEL Acoustique

HVAC consultant
– Elithis

general contractor
– Faura Silva, GTM Sud-Ouest Batiment

Share/Bookmark Read More..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...